Soyadı değişikliği davasında davalı kimdir?
İsim ve/veya soyadı değişikliği davalarında davacı, adını veya soyadını değiştirmek isteyen kişiyi temsil eder, davalı taraf ise Nüfus Müdürlüğü’dür.
Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?
Daha sonra Türk vatandaşı olacak kişilerin ad ve soyadını değiştirmek için mahkeme kararı alması gerekmektedir. E-devlet üzerinden ad ve soyadını değiştirmek için başvuru şartlarını sağlayan vatandaşların başvuru ücreti ödemesine gerek yoktur.
Soyadımı nasıl değiştirebilirim 2024?
Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, isim veya soyadı değişikliği için başvuruda bulunan kişi, ikametgah yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmalıdır. Yazılı başvuru, eyalet veya ilçe idari makamı tarafından incelenir ve başvurunun haklı bulunması halinde nüfus numarası düzeltilir.
Babamın soyadını taşımak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
Soyadını dava açarak değiştirmek, soyadı değişikliği başvuruları için tek yasal seçenektir. Dava, soyadı değişikliği talebini ve bu talebin altında yatan meşru sebepleri belirten bir dilekçe ile yetkili asliye hukuk mahkemesine açılır.
Soyadı değiştirme davası kaç ay sürer?
Ad ve soyadı değişikliği davası ilk celsede veya gerekli işlemler süratle tamamlanırsa en geç ikinci celsede sonuçlandırılır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ila 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
İsim değiştirme ücreti ne kadar 2024?
Mahkeme harçları ve avans masrafları, o tarihte yürürlükte olan Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı oranlarına göre geri ödenir. 2024 yılında isim değişikliği davalarında mahkeme harçları toplam 2000 TL olarak belirlendi. Bu ücret; yargılama harçları, avans masrafları ve tebligat harçlarını içerir.
Soyadımı değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?
Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu adliyede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için isim değişikliği başvurusunun Medeni Kanun’da belirtilen dava şartlarını taşıması gerekir.
Soyadı değişikliğinde baba mirasindan mahrum kalınır mı?
Kişinin “Babamın soyadını almak istemiyorum” demesi veya başka bir nedenle soyadını değiştirmesi durumunda, kişinin miras statüsünün değişmediğini lütfen unutmayın. Bu nedenle, kişinin yasal mirası devam eder.
E-devletten soyisim değiştirilir mi?
E-Devlet sistemine yeni bir hizmet eklendi. Ad veya soyadı düzeltme talepleri il/ilçe idare meclisi kararıyla e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
Boşanınca soyadı otomatik değişir mi?
Boşanmadan sonra soyadı nasıl değiştirilir sorusunun cevabı şu şekildedir: Boşanma kararı kesinleştikten sonra mahkeme kararı nüfus müdürlüğüne gönderilir ve kadın boşanmadan önce sahip olduğu soyadını alır. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşir ve kadının ayrı bir başvuru yapmasına gerek yoktur.
Soyadı hangi durumlarda değişir?
Kişinin aile bireylerinden birinin suç işlemesi veya kötü şöhrete sahip olması, kişinin dinini veya tabiiyetini değiştirmesi, kişinin cinsiyetini değiştirmesi veya kişinin isminin kişisel, ticari veya mesleki hayatında yanlış anlamlara gelmesi isim değişikliği davasında meşru sebep olarak kabul edilir.
Soyadı değişikliği hangi mahkemede açılır?
İsim ve soyadı değişikliği davası hangi mahkemede açılır? İsim ve soyadı değişikliği davasının açıldığı durumlarda başvuru Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılır. Bu değişiklik, haklı bir sebepten dolayı davacının kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulması halinde kısa sürede yapılabilir.
Babanın soyadından nasıl çıkılır?
Soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Nüfus kayıtlarını düzeltme davaları olarak da bilinen soyadını değiştirme davaları, davayı açan kişinin, yani davacının ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Soyadını değiştirmek için mahkeme “meşru bir nedenin varlığı” kriterine dikkat eder.
Hangi soyadları alınamaz?
Soyadı Kanunu’nun kabulü Atatürk’ün toplumsal devrimlerinden biridir. Kanuna göre, konuşurken ve yazarken ilk ad önce, soyadı da son kullanılmalıdır. Müstehcen ve gülünç soyadları, kabile, yabancı ırk ve millet adları, rütbe ve devlet hizmetini belirten adların soyadı olarak kullanılması yasaktır.
Soyadı değişikliği kaç yaş sınırı?
18 yaşından küçük bir çocuğun ismini değiştirme davalarında, çocuğun kendisi değil, velayet sahibi ebeveyn veya avukatı dava açabilir. Bir anne veya baba, çocuğunun ismini değiştirmek için meşru bir sebep varsa isim değişikliği davası açabilir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında davalı kimdir?
Bir sicil dairesi düzeltmesi durumunda davalı genellikle sicil dairesidir, çünkü yanlış veya hatalı bilgileri düzeltme yetkisine sahip makamdır. Ayrıca, yanlış kaydı yapan kişiler veya bu kayıttan yararlanan diğer ilgili kişiler de davalı olarak gösterilebilir.
Çocuğun soyadının değiştirilmesi davası kime açılır?
Yukarıda açıklandığı üzere Anayasa Mahkemesi, boşanma ile evlilik akdinin sona ermesinden sonra velayeti anneye devredilen çocuğun soyadının, annenin talebi üzerine değiştirileceğine hükmetmiştir. Velayeti annede olan çocuğun, annenin soyadını alabilmesi için buna karşılık gelen bir dava açılması gerekmektedir.
Soyadı değişikliği davası hangi mahkemede açılır?
İsim ve soyadı değişikliği davası hangi mahkemede açılır? İsim ve soyadı değişikliği davasının açıldığı durumlarda başvuru Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılır. Bu değişiklik, haklı bir sebepten dolayı davacının kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulması halinde kısa sürede yapılabilir.
İsim değiştirme davasında davalı hangi Nüfus Müdürlüğü?
14- Kanuna göre, isim ve/veya soyadı değişikliği talebinde bulunan kişi, ikametgahının bulunduğu yerin Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdır. Bu nedenle, ikametgahının dışında bulunan Nüfus Müdürlüklerine eyalet veya ilçe idarelerinden başvuru kabul edilmeyecektir.