Aşure yapmanın amacı nedir?
Aşura Günü’nün önemi hem tarihi hem de dini açıdan büyüktür. İslam’da Muharrem ayının onuncu günü olan Aşura günü, Hz. Nuh’un tufandan sonra karaya ayak bastığı gün olarak anılırken, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesinin anıldığı gündür.
Aşure’nin hikayesi nedir?
Tarih. Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda durduğunda, Nuh’un ailesinin özel bir yemekle kutlama yaptığı söylenir. Erzakları neredeyse tükendiği için, geriye kalanlar (özellikle tahıllar, kuru meyveler ve benzerleri) birlikte kaynatılır ve günümüzde Aşure olarak adlandırılan bir puding haline getirilirdi.
Aşure neyi temsil ediyor?
Ancak, tam anlamıyla “onuncu” anlamına gelen Aşura, yalnızca Peygamber’in adını taşır. Bunun nedeni, Nuh’un Gemisi’nin Muharrem’in 10’unda tufandan kurtarılmış olması değildir. Hadis kitaplarına göre, Aşura gününün adının verilmesinin nedeni, Allah’ın aynı gün on peygambere on farklı ikram ve hediye dağıtmış olmasıdır.
Aşurenin hikmeti nedir?
Muharrem ayının onuncu günü olan Aşura, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi ve bolluk ve bereketin simgesidir. Aşura günü, Hicret ve Kerbela gibi İslam dünyasında da ortak duygulara ve anlamlara sahiptir.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Aşure bir Alevi geleneği mi?
Bu kadim gelenek bugün Anadolu ve Mezopotamya halkı tarafından sürdürülmektedir. Günümüzde Alevi toplumu Aşure yemeğini özel bir ritüel ve dini anlamla benimsemiştir.
Aşureyi hangi peygamber buldu?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşurenin sevabı nedir?
Peygamber Efendimizin (S.A.V.) Muharrem ayının faziletleri hakkındaki hadisleri de Aşure gününün önemini ortaya koymaktadır. Allah Resulü şöyle buyurmuştur: “Kim Aşure gününü ihya ederse, Aşure gününü ihya etmiş olur. Kim de gündüz ve gece ibadetle meşgul olursa, Allah Teala onu rızıklandırır ve dilediği gibi diriltir.”
Aşure neyin simgesi?
İslam inancına göre Hz. Adem’den itibaren peygamberlerin hayatlarında önemli olayların gerçekleştiği, paylaşmanın, birlik ve beraberliğin sembolü olan Aşure’nin kutlandığı Muharrem ayının 10. günü olan “Aşure Günü” Allah’ın bereketini ve lütfunu temsil eder.
Aşurenin dinde yeri var mı?
İkram: Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da onun bütün yıl boyunca rızkına bereket ve bolluk ihsan eder.” buyurarak, Aşure gününde ve bu ayda, ailemizin geçimini zorlamayacak şekilde cömertçe harcamaya teşvik etmiştir.
Aşure dağıtmak sevap mı?
– Aşure günü aileye ikramda bulunulmasıyla ilgili hadis sabittir. Buna göre, Aşure günü aileye ikramda bulunulması sünnettir.
Aşure kimin geleneğidir?
Aşura buğday yetiştirilen Mezopotamya’dan yayılmıştır. Bu nedenle, Aşura benzeri tatil veya Yeni Yıl yemekleri Çin’den İngiltere’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde yaygındır. Yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü olan Aşura, İslam’dan önce kutsal kabul edilirdi ve o gün yenen buğday yemeğine adını verirdi.
Aşure manası nedir?
Aşura/Aşura, Arapça “ashara” kelimesinden türemiştir ve on anlamına gelir. Kelimenin Sami dillerinde yaygın olduğuna inanılır. Ayrıca, kelime (ve gün) Yahudilikte Kefaret Günü için kullanılır.
Aşurenin dini anlamı nedir?
Arapçada on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türetilen Aşure Günü, Hicri yılının ilk ayı olan Muharrem’in onuncu gününe denk gelir. Aşure, paylaşmanın ve sevginin bir ifadesi ve bolluk ve bereketin sembolü olarak kabul edilir.
Aşure ne amaçla yapılır?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme göre değişir.
Aşure yapmanın hükmü nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı fetvalara göre, Aşure kılmak için dini bir hüküm yoktur. Ancak İslam geleneğinde Aşure, Hz. Nuh’un tufandan sonra gemiden ayrıldığı gün olan Muharrem’in onuncu gününü kutlamak ve bu bereketli günü ibadetle geçirmek bir gelenek olarak kabul edilir.
Aşure yapmak ne anlama gelir?
Rüyanızda kül pişirmek bolluk ve bereketi ifade eder. Rüyanızda kül pişirmek, kişinin dünya hayatında iyi bir geçim kaynağı ve bol bir geliri olduğunu gösterir. Pişmiş aşuredeki malzemelere göre kişinin alacağı bereketi, iyiliği ve bolluğu temsil eder. Rüyanızda kül serpmek bol yiyecek anlamına gelir.
Aşure kimin geleneğidir?
Aşura buğday yetiştirilen Mezopotamya’dan yayılmıştır. Bu nedenle, Aşura benzeri tatil veya Yeni Yıl yemekleri Çin’den İngiltere’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde yaygındır. Yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü olan Aşura, İslam’dan önce kutsal kabul edilirdi ve o gün yenen buğday yemeğine adını verirdi.
Aşure yapmak şart mı?
Nuh (a.s.) gemide aşure pişirdiğinden, Müslümanların Muharrem’in onuncu günü aşure pişirmeleri ibadet değildir. Muhammed (s.a.s.) ve ashabı (radiy-Allahu ‘anhum ecma’in) bunu yapmadı. Bugün aşure pişirmenin ibadet olduğunu düşünmek sapkınlık ve günahtır.